tisdag 5 april 2011

Hur svårt kan det va'?





DN bidrar till sänkning av Björklund.
Tycka vad man vill om regeringens reformer, men:
Artikeln ovan spär på det redan spridda ryktet att man är begränsad om man väljer yrkesprogram nästa år.

Tänk om man lanserat detta omvänt: full behörighet som utgångspunkt men med chans att minska ned och läsa mindre omfattning till förmån för mer yrkeskurser för den som inte är motiverad för studier (just då). Lärlingarna på mitt jobb (gymnasiet) läser massor med poäng extra - ofta både Ma B, Eng B och Ma C. De läser Nk B, Historia, Psykologi och gud vet allt... Utökat program i massor. Om de vill och orkar.

De som inte vill läsa så mycket - kan inom lärlingsföröket nu - komma undan med ett minimum av teoretiska kärmämneskurser.
Då lägger man till mera svetskurser eller mera handelskurser eller vad det nu kan vara för yrkesprogram det handlar om.

Läsa in högskolebehörighet kan man även göra i framtiden. Och har rätt till!
De flesta skolor har dessutom planer på hur man löser detta - antingen som utökat program eller inom programmen. Ibland (så är det hos oss) är till och med så att de individuella valen är ograverade och behöver inte tas i bruk för grundläggande behörighet till högskolan. De timmarna finns kvar till annat.
Flera program (El, Vård och omsorg, Barn och fritid) har dessutom redan rustat med extra svenska som programgemensamma kurser - alltså på riksnivå.

DN - skäms!!
Jag skrev till artikelförfattaren - men fick inte ens svar. Dåligt.

DN's artikel har heller inte tagit hänsyn till förslaget som ligger att eleverna som kompletterar till högskolebehörighet på vuxenutbildning fortfarande ska få söka i grupp 1. Alltså de söker inte i den beryktade kompletteringsgruppen (som i realiteten inte blev så farlig som Björklund hade önskat).
Synd - yrkesprogrammen förtjänar fullt förtroende. Bli det du vill! Jättesvårt att hitta motsvarigheterna i många fall inom vuxenutbildningsvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar